Öne Çıkan Snippet (Featured Snippets), Google’ın gözüne kestirdiği kaliteli içerikleri arama sorgularının sonucunda zirveye çıkarttığı bir sıralama ve sıfır pozisyonudur. Bunu zaten biliyorsunuz, bunu zaten biliyoruz. Bilmediğimiz şey, hangi teknikleri kullandığımız taktirde Öne Çıkan Snippet’lara sempatik görünmeyi başarıp, Google’da 1. sıra kadar değerli 0 pozisyonuna ulaşacağımız.

Featured Snippets’a çıkmak için Google’ın bizden istediği; kaliteli ve anlaşılabilir içerikler üretmek. Ne var ki alenen yaptığımız Google aramalarında, kalite akmayan sayfaların da sıfır pozisyonunda oturabildiğini görüyoruz. O zaman tüm işin kalitede bitmediği ve bir yerde bir şeyleri atladığımız kesin. Biz ve tüm gazetecilik dünyası buna birkaç yüzyıldır “Ters Piramit” adını veriyor. Fakat siz bu tekniğe daha havalı bir isim koymak isterseniz ona da diyecek lafımız yok. Hatta belki buna Öne Çıkan Snippet’lara çıkma yöntemi gibi sudan çıkmış ak kaşık bir teknik adı da verebilirsiniz.

Ters Piramit Tekniği Nedir?

Ters piramit tekniği: içeriğin giriş paragrafında konuya ilişkin olarak neneredene zamannasılneden ve kim sorularına cevap verildiği bir içerik giriş yöntemidir. Aksilik bu ya, tıpkı antik Mısır piramitlerinde olduğu gibi Ters Piramit tekniğini de kimin bulduğunu bilmiyoruz. Ama nasıl ve ne zaman bulunduğu hatta neden ve kimler tarafından kullanıldığına dair çok sağlam verilerimiz var.

Ters piramit tekniği, bir rivayete göre ilk defa gazeteciler tarafından kullanılmaya başlandı. Teknolojinin henüz soda kapağı açmaktan öteye gitmediği zamanlarda gazete haberlerini bir günde baskıya yetiştirmek ve bunu tüm yıl devam ettirmek oldukça yorucuydu. Bu nedenle muhabirler elde ettikleri verileri telgraf yardımıyla ana merkeze iletirlerdi. Haber niteliği taşıyan bir içerikte en önemli olan kısım 5N1K kuralı olduğu için muhabirler, genellikle bir paragraflık kısa bir haber oluşturup bunu ana merkeze gönderirdi. Ha unutmadan, o günlerde telgrafın SMS’den daha pahalı olduğunu hatırlatalım. Zaman kaybetmemek ve maliyet gibi bir sürü neden dolayı zamanla bu şekilde veri aktarımı gazeteciler arasında yaygınlaştı. Hatta bir metafor olarak anılır oldu.

SEO ve Öne Çıkan Snippet’lar için neden ters piramit tekniğini kullanmalıyız?

Çok basit! Google herhangi bir içerikte Öne Çıkan Snippet taraması yaparken kullanıcıya içeriğin genel hattı hakkında özet sunabileceği bilgiyi avlıyor ve büyük oranda bu seçimi ilk paragrafların arasından yapıyor. Bizler de ters piramit tekniğiyle oluşturulan içerikler hazırladığımızda Öne Çıkan Snippet’lar için daha sempatik bir adaya dönüşüyoruz. Üstelik asıl SERP sıralamamız 1. sırada olmasa bile…

Ters piramit tekniğinin tek faydası Öne Çıkan Snippet’lar değil. Google’ın çok maksatlı botları da giriş bölümünde sunduğumuz kısa ve nokta atışı brief girişimiz sayesinde makine öğrenimi algoritmasını kullanarak içeriğimizin ne hakkında olabileceğini kolaylıkla tahlil edebiliyor. Tekniğin bize bir diğer faydasıysa kullanıcıları kalbinden vurmak.

Google’ı kullanarak herhangi bir içeriğe ulaştığımızı düşünelim. Özünde bu içeriğe ulaşmamızın nedeni bizim bilgiye ihtiyacımız olmasıdır. Bu bilgiyi öz ve kısa istiyor olduğumuz gibi detaylı şekilde de istiyor olabiliriz. Ters piramit tekniği kullanılarak hazırlanmış SEO uyumlu içeriklerde, kullanıcı giriş paragrafı sırasında ihtiyacı olanı almış olur. Bu kullanıcının konunun detayları ve devamına mı ihtiyacı var? Merak etmeyin, sayfayı aşağıya kaydırmak ve ilgi duyduğu şey hakkında dahasını öğrenmek kullanıcı için büyük bir zevk olacaktır. Peki, ya ters piramit tekniğini uygulamamış olsaydık bu kullanıcıya aynı zevki yaşatabilir miydik?

Ters Piramit Tekniği ile Öne Çıkan Snippet’lar için içerik nasıl oluşturulur?

Peki, Öne Çıkan Snippet’a çıkarmak istediğimiz soru-cevap içeriklerinde bu tekniği SEO adına içeriklerimize nasıl uygulayabiliriz?

01. Yanıt verin

Biri size soru sorduğunda ona bir yanıt vermeniz gerekir. Aynı şekilde siz de birine soru sorduğunuzda cevap vermesini beklersiniz öyle değil mi? Faruk Eczanesinin neresini sorduğunuzda, eczanenin tarihini anlatan birini dinlemek isteyebilirsiniz.

Ters piramit tekniğine uygun içerikler oluşturmak için önce soruya cevap verin. Bunu giriş paragrafında yapmanız büyük avantaj sağlar ancak konunun akışına ve içeriğin türüne göre ikinci paragrafta da yapabilirsiniz. Ama lütfen üç olmasın. İçeriğinizin sorusu neyse cevabı en başta verin.

02. Detay verin

İlk paragrafla kullanıcımıza vermemiz gereken cevabı verdik. İlgiyi cebe indirdik, şimdi bu ilginin devam ettiğini varsayarak elimizdeki verilerle yola devam etmemiz gerekiyor. İlk paragrafta açıkladığımız şeyin mutlaka bir detayı vardır değil mi? İşte tüm bu detaylardan bahsederek içeriğimizin bel kemiğini oluşturabiliriz. Kullanıcımız da dikkatini çektiğimiz konu hakkında detayları olması gerektiği yerden naklen cebe atabilir.

03. Değer katın

Üçüncü ve son bölümümüzde okur ters piramidin en başına ulaşmış demektir. Burası ters piramit tekniği için içeriğin sonuyken, bizim içeriğimiz için kuyruk sokumudur. Yukarıda anlattığımız şeylere değer katan bir istatistik verisi, uzman görüşü, hatta soru-cevaplar bile bu bölümde yer alabilir. Eğer kullanıcını bu bölüme kadar gelmişse içeriğinizden edinebildiği son değeri de alıp, sayfanızı terk etmek isteyecektir. Değer katın ve ona istediğini verin. Google da size Öne Çıkan Snippet’a çıkma şansı versin.

Öne Çıkan Snippet’a çıkmak 1. sırada olmaktan iyi midir?

Öne Çıkan Snippet’da yer almak her zaman olmasa da birçok açıdan avantajlıdır. Diğer arama sonuçlarının arasından ayrıştırıldığı ve Google tarafından sunulduğu için kullanıcıda güven oyu oluşturur. Peki, kullanıcılar Öne Çıkan Snippet’ları gerçekten okuyor mu dersiniz?

Birçok analiz verisine göre Öne Çıkan Snippet’daki arama sonucu daha fazla tık alıyor ancak sanıldığı gibi kullanıcılar buradaki küçücük kutudan alması gereken bilgiyi alıp internet tarayıcılarını kapatmıyor. Standart sapma oranını saymazsak, Öne Çıkan Snippet’da olmanın birçok açıdan 1. sırada olmaktan iyi olmasa da aynı değere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Son Sözler

Ters piramit tekniği, Öne Çıkan Snippet’larda yer almak istediğiniz birçok içeriğinizde size başarıyı getirebilir. Özellikle içeriğinizde bir soru-cevap hali varsa ters piramit tekniği tam sizlik. İçeriklerinizi bu tekniği uygulayarak hazırladığınız yukarıda değindiğimiz daha onlarca avantajı da ele geçireceğinizi unutmamalısınız.

Öne Çıkan Snippet (Featured Snippets), Google’ın gözüne kestirdiği kaliteli içerikleri arama sorgularının sonucunda zirveye çıkarttığı bir sıralama ve sıfır pozisyonudur. Bunu zaten biliyorsunuz, bunu zaten biliyoruz. Bilmediğimiz şey, hangi teknikleri kullandığımız taktirde Öne Çıkan Snippet’lara sempatik görünmeyi başarıp, Google’da 1. sıra kadar değerli 0 pozisyonuna ulaşacağımız.

Featured Snippets’a çıkmak için Google’ın bizden istediği; kaliteli ve anlaşılabilir içerikler üretmek. Ne var ki alenen yaptığımız Google aramalarında, kalite akmayan sayfaların da sıfır pozisyonunda oturabildiğini görüyoruz. O zaman tüm işin kalitede bitmediği ve bir yerde bir şeyleri atladığımız kesin. Biz ve tüm gazetecilik dünyası buna birkaç yüzyıldır “Ters Piramit” adını veriyor. Fakat siz bu tekniğe daha havalı bir isim koymak isterseniz ona da diyecek lafımız yok. Hatta belki buna Öne Çıkan Snippet’lara çıkma yöntemi gibi sudan çıkmış ak kaşık bir teknik adı da verebilirsiniz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir